Opiskelijajäsen ja työttömyyskassa
Jos olet päätoiminen opiskelija ja työskentelet opintojen ohella tai kesällä ja sinulle maksetaan siitä palkkaa vähintään 465 euroa kuukaudessa, kannattaa liittyä työttömyyskassaan, jotta voit aloittaa työssäoloehdon kerryttämisen. Työssäoloehtoa kertyy joko kokonaisina tai puolikkaina kuukausina. Jos ansaitset vähintään 930 euroa kuukaudessa, kertyy sinulle kokonainen työssäoloehdon täyttävä kuukausi. Jos ansaitset 465–929 euroa kuukaudessa, kertyy sinulle puolikas työssäoloehdon täyttävä kuukausi. Kaksi puolikasta kuukautta kerryttää yhden täyden työssäoloehtokuukauden. Puolikkaitten kuukausien ei tarvitse olla peräkkäisiä. Ansiopäivärahaoikeus voi siis syntyä esimerkiksi 10 kokonaisen ja 4 puolikkaan kuukauden jaksosta. Työssäoloehto on 12 kuukautta ja tarkastelujakso 28 kuukautta. Työssäoloehdon tarkastelujaksoa voidaan pidentää opiskelujen takia enintään seitsemällä vuodella.
Voit liittyä työttömyyskassan jäseneksi, kun olet töissä opintojen aikana. Kassan jäsenyys kannattaa hoitaa kuntoon heti ensimmäisen palkallisen työsuhteen alkaessa. Jos valmistuttuasi jäät työttömäksi tai joudut lomautetuksi uudessa työpaikassasi, työttömyyskassan jäsenenä voit olla oikeutettu ansiopäivärahaan, jos täytät työssäoloehdon tarkastelujakson sisällä. Tarkastelujakso voi alkaa aikaisintaan samasta päivästä, kun olet liittynyt työttömyyskassan jäseneksi. Lisätietoa saat KOKO-kassan sivuilta.
Ansiosidonnainen päiväraha on aina suurempi kuin peruspäiväraha. Suuntaa-antavan arvion voit laskea laskurin avulla.
Korkeasti koulutettujen kassa KOKO:n kassamaksu on 63 euroa vuonna 2024. Jos olet jo toisen työttömyyskassan jäsen, voit vaihtaa KOKO-kassaan.
Opiskelijajäseniltä kassan jäsenmaksu laskutetaan vuosimaksuna.
Päätoiminen opiskelija ei ole lähtökohtaisesti oikeutettu Kelan tai työttömyyskassan työttömyysetuksiin. Tietyin edellytyksin opiskelu voidaan kuitenkin tulkita sivutoimiseksi, jolloin työttömyysetuutta voidaan maksaa. Päätöksen tekee aina työ- ja elinkeinotoimisto tapauskohtaisesti.
Lisätietoja ansiosidonnaisen päivärahan edellytyksistä saat KOKO-kassan sivuilta.
Työttömänä työnhakijana voi saada ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Kelan peruspäiväraha on 37,21 euroa päivässä (1.1.2024 alkaen) ja sitä maksetaan viideltä päivältä viikossa. Työmarkkinatuesta saa lisätietoa Kelan sivuilta. Ne vastavalmistuneet, jotka ovat liittyneet työttömyyskassaan ja ovat opiskeluaikana olleet työssäoloehdon vaatiman määrän mukaisesti töissä, voivat saada ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Kaavio palkan vaikutuksesta työttömyyskorvaukseen. Työttömyyskassan työttömäksi jäävän jäsenen päivärahan suuruus lasketaan työssäoloehtoon luettavan ajan palkkatulojen perusteella.