17.4.2025
Tiedätkö, mitä allekirjoitat?
Työsuhteeseen voi kuulua monenlaisia sopimuksia. Osa saatetaan vaatia heti työsopimuksen tekemisen yhteydessä ja osa voidaan tehdä hiljalleen työsuhteen aikana. Jokainen sopimus on syytä tarkistaa huolella ennen allekirjoittamista.
Työsuhteessa voi tulla vastaan monenlaisia asiakirjoja, joihin työntekijän allekirjoitusta kaivataan. Luonnollisesti työsopimus on näistä olennaisin: siinä määritellään miten ja millaista työtä henkilö sitoutuu tekemään ja miten työn tekeminen korvataan. Työsopimusten sisältö voi olla hyvin suppea tai ehtoja voi olla listattuna useampikin sivu.
Joskus työsopimukseen on kirjoitettu auki myös sellaisia asioita, jotka ovat voimassa suoraan lainkin nojalla. Toisinaan työnantaja on kokenut tarpeelliseksi myös täsmentää joitakin tällaisia asioita tai nostaa niiden merkitystä selvemmin esille. Tämänkaltaisia ehtoja voivat olla esimerkiksi kilpailevaan toimintaan liittyvät asiat.
Sopimuksia voi kertyä iso nippu
Työsuhteeseen voi kuulua myös muunlaisia sopimuksia, joista yleisimpiä ovat esimerkiksi salassapitosopimukset, kilpailukieltosopimukset, työaikoja koskevat sopimukset ja erilaiset bonusjärjestelmät. Käytännössä siis allekirjoitettavia asiakirjoja voi kertyä aikamoinen nippu. Joskus sopimuksia tehdään hiljalleen työsuhteen aikana ja taas toisinaan useampien asiakirjojen allekirjoittamista vaaditaan heti työsopimuksen tekemisen yhteydessä.
Työntekijän neuvotteluasema sopimusten sisällön suhteen on yleensä hieman erilainen riippuen siitä, tehdäänkö sitoumuksia heti työsuhteesta päätettäessä vai vasta myöhemmin. Teorian tasolla sopimusvapaus takaa mahdollisuuden päättää siitä, millaisiin ehtoihin on valmis sitoutumaan. Käytännössä kuitenkin joskus kieltäytyminen voi olla hyvin vaikeaa.
Ohjeistusten allekirjoittamista saatetaan vaatia
Kaikki allekirjoitettavaksi tarjottavat asiakirjat eivät ole luonteeltaan sellaisia, että niissä sovitaan suoraan erilaisista työsuhteeseen liittyvistä ehdoista. Joskus työnantajat haluavat myös työntekijän ikään kuin kuittaavan allekirjoituksellaan, että hän on tutustunut ja sisäistänyt erilaisia yrityksen toimintaohjeita. Tällaiset code of conduct -sääntelyt ovat yleensä luonteeltaan varsin yleismaailmallisia ja saattavat olla myös pituudeltaan pitkiä.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, ettei tällaisten laajojen ohjeistusten yksittäisistä ehdoista neuvotella yksilötasolla eli ohjeet tulevat enemmän tai vähemmän työntekijälle annettuna. Itse ohjeet on myös saatettu työsopimuksessa jättää pelkän maininnan varaan siten, että työsopimuksen maininnan mukaan työntekijä sitoutuu noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa työnantajan ohjeistusta. Tämä on linjassa myös sen kanssa, että työnantajalla on työsuhteessa direktio-oikeus eli oikeus ohjata ja valvoa työtä.
Vaikka edellä kuvatun kaltaiset asiakirjat eivät sisältäisi suoranaisia ehtoja, niissä yleensä ohjeistetaan tietyllä tapaa toimintaa työsuhteessa. Tällaisia ovat esimerkiksi yrityksen tietosuojakäytänteet tai säännöt käyttäytymisestä työpaikalla. Sillä, että työntekijä on allekirjoituksellaan vahvistanut sitoutuvansa tällaisiin ohjeisiin, on käytännössä se merkitys, että työntekijän voidaan edellyttää toimivan ohjeissa kuvatuin tavoin. Näin ollen esimerkiksi tällaisista ohjeista löytyviä kohtia voidaan nostaa esille, kun arvioidaan työsuhteen päättymisperusteita työntekijän henkilöstä johtuvalla syyllä. Tällöin työntekijän on voitu odottaa perustellusti osaavan toimia tietyllä tavalla tai välttää tiettyä toimintaa.
Allekirjoitus sitouttaa sopimuksen ehtoihin
Kun saat erilaisia sopimusasiakirjoja allekirjoitettavaksi, on hyvä muistaa, että allekirjoituksellasi sitoudut noudattamaan sopimuksen ehtoja. Sopimukset ovat muutamia harvoja poikkeamia lukuun ottamatta sitovia. Joskus lainsäädännön tai työehtosopimuksen ehdot ovat luonteeltaan sellaisia, että niistä ei voida sopia toisin työntekijän asemaa heikentäen. Lain tai työehtosopimusten suojaan ei kuitenkaan kannata tässä tuudittautua. Pääsääntönä on pidettävä sitä, että sopimuksessa sovittuja ehtoja on oltava valmis noudattamaan.
Näin ollen kaikki ehdotetut asiakirjat tulee itse lukea läpi siten, että ymmärtää, millaisia sitoumuksia niistä aiheutuu. Jos yksittäiset kohdat ovat sellaisia, että kaipaat tulkinta-apua niiden merkityksen selvittämiseksi, kannattaa olla yhteydessä liiton asiakaspalveluun. Liiton asiantuntijat auttavat jäseniä erilaisten työsuhteeseen liittyen sopimusten yksityiskohtien kanssa. Jos kyse on paikallisesti henkilöstön edustajan, kuten esimerkiksi luottamushenkilön, tekemästä sopimuksesta, kannattaa aina tältä edustajalta tiedustella tarkemmin sopimuksen merkityksestä.
Jos työnantaja esittää muutoksia aiemmin tehtyihin sopimuksiin työsuhteen aikana, on tässäkin kohtaa hyvä olla tarkkana. Yleensä asian selvittely kannattaa aloittaa vertailemalla itse vanhaa ja uutta sopimusta keskenään sen selvittämiseksi, mitä kaikkea tarkkaan ottaen ollaan ehdottamassa muutettavaksi. Myös tässä tapauksessa epäselvissä tilanteissa voit pyytää apua liiton asiakaspalvelun kautta. Pääsääntöisesti sopimuksia ei ole pakko muuttaa eikä yleensä työnantaja myöskään yksipuolisesti voi tehdä muutoksia jo tehtyihin sopimuksiin.
Kun olet allekirjoittanut sopimuksen, on järkevää itse arkistoida se sellaiseen paikkaan, josta se on helposti myöhemmin saatavillasi. Tämä helpottaa huomattavasti asian selvittelyä, jos vaikka esimerkiksi työsuhteen joitain ehtoja aletaan ehdottaa muutettavaksi.

Kirjoittaja:
Tiina Kauppila, juristi
Insinööriliitto