Out of Office – tuottavuutta kasvattamassa

Työteho säilyy korkeana, kun välillä voi ottaa etäisyyttä töihin. Loma virkistää ja työhyvinvointi paranee, kun työntekijä voi itse vaikuttaa työaikoihinsa.

Työhyvinvointi ja jaksaminen ovat asiantuntijoiden suurimpia huolenaiheita nykypäivän työelämässä. Työtunteja kertyy liikaa, työ seuraa vapaa-ajalle, eikä palautumiseen jää aikaa.

Työ ja vapaa-aika on tärkeää saada tasapainoon. Jaksamisen edellytykset paranevat, kun työstä voi irtautua myös arjen keskellä, ja riittävän pitkä loma katkaisee työputken säännöllisesti.

Hyvinvoiva työntekijä on tuottavampi työntekijä

Hyvinvoiva työntekijä tekee työnsä paremmin, tehokkaammin ja fiksummin. Tämä nostaa työn tuottavuutta ja yrityksellä menee paremmin.

Satsaus työhyvinvointiin on sijoitus yrityksen menestykseen. Työntekijöiden hyvinvointiin käytetyt eurot palaavat työnantajalle korkojen kera takaisin tuottavuuden kasvuna, vähentyneinä sairauspoissaoloina ja pidempinä työurina.

Kasvava tuottavuus, parempi kilpailukyky ja palkkataso

Tuottavuuden kasvusta hyötyy koko yhteiskunta, kun Suomen kilpailukyky paranee – ja työntekijöillekin voidaan maksaa parempaa palkkaa työstään. Työhyvinvoinnin edistäminen on avain tuottavuuden ja työllisyyden kasvuun sekä työurien pidentämiseen.

Suomessa tuottavuus ei ole juurikaan kasvanut viimeiseen 15 vuoteen. Tuottavuuden parantaminen ei onnistu leikkaamalla tai työehtoja heikentämällä, vaan innovoimalla ja tekemällä työt aiempaa fiksummin. Tähän pystyvät vain hyvinvoivat työntekijät.

Työhyvinvoinnin ongelmat aiheuttavat jo nyt julkiselle sektorille vuosittain miljardien eurojen kustannukset lisääntyvinä työkyvyttömyyseläkkeinä, sairauspoissaoloina sekä erilaisten etuuksien ja palvelujen tarpeena. Sairauspoissaolojen vähentäminen ja työkyvyttömyyden ennaltaehkäisy tarjoavat merkittävän mahdollisuuden parantaa sekä julkista taloutta että suomalaista työelämää.

Siksi on tärkeää varmistaa, että työntekijöillä on mahdollisuus olla välillä poissa toimistolta, ns. out of office.

Insinööriliiton keinot tuottavuuden kasvattamiseksi

  • Vuosiloman pidentäminen. Poistamalla vuosilomista niin kutsuttu lauantailaskenta, saadaan työntekijöille viikko lisää lomaa, kun lauantait eivät enää kuluta lomapäiviä. Asiantuntijatyössä loman lisääminen auttaa palautumaan sekä parantaa tuottavuutta.
  • Työajan parempi hallinta. Asiantuntijalle vahvempi oikeus hallita omaa työaikaansa, niin paikan kuin ajankin suhteen. Käytössä olevat saldoleikkurit on kiellettävä, työaikapankkikäytännöt tulee muuttaa joustavammiksi ja asiantuntijoille tulee mahdollistaa oikeus päättää omasta työajastaan.
  • Asiantuntijatyön kuormituksen tunnistaminen. Uudistetaan työturvallisuuslakia tunnistamaan psykososiaalinen kuormitus. Varataan riittävät voimavarat väärinkäytöksiin puuttumiseksi.
  • Osaamisen hallinta. Toteutetaan osaamistili, jolla mahdollistetaan jatkuva oppiminen kaikille ja tasataan kustannuksia työntekijän, yrityksen ja yhteiskunnan välillä.
  • 5 % palkankorotus. Insinööriliitto tavoittelee syksyn neuvottelukierroksella noin viiden prosentin suuruisia palkankorotuksia. Inflaation ja veromuutosten vaikutukset ylittävillä palkankorotuksilla haluamme kasvattaa jäsentemme ostovoimaa ja varmistamaan heille osan tuottavuuden kasvusta.

Lataa kampanjamateriaali omaan käyttöön Insinööriliiton mediapankista.