Työehtosopimusneuvottelujen tilanne

Sadantuhannen raja rikki

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat allekirjoittivat teknologiateollisuuden, suunnittelu- ja konsulttialan sekä tietoalan työehtosopimukset ja ne astuivat voimaan tiistaina 8.4. Tietoalan sopimuksessa sopijaosapuolena on myös Tietoala ry. Kolmen sopimuksen piirissä on yli 100 000 palkansaajaa.

Teknologiateollisuuden neuvottelutulos on luettavissa täältä. Uusi työehtosopimus julkaistaan myöhemmin.

JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Pro jättivät maanantaina 7.4. jo toisen lakkovaroituksen valikoiduille valtiosektorin työpaikoille. Ensimmäinen lakko on 15.–16. huhtikuuta, toinen 23.–24. huhtikuuta.

Insinööriliitto on kerännyt kysymyksiä ja vastauksia julkisen sektorin lakoista.

Valtiosektorilla työsuhteisille on julistettu myös toistaiseksi voimassa oleva ylityö-, vuoronvaihto- ja saldojen kerryttämiskielto 19.3. alkaen.

YTN julisti 27.3. lakkoja kemian alalle työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Lisää kerrotaan YTN:n sivuilla.

YTN:n kysymyksiä ja vastauksia -sivu lakosta


Viikko 15

Show must go on

Neuvottelukierros on edelleen pahasti kesken, vaikka tuloksia on viimein myös alettu saavuttaa. Kokosin kirjoitukseeni toisaalle alustavia ajatuksia siitä, mitä on tapahtunut ja miksi.

Kierros on ollut tavanomaistakin vaikeampi. Helppoja työ -tai virkaehtosopimusneuvotteluja ei ole, mutta monet tekijät varsinkin työnantajapuolen asenteessa ovat tehneet tästä kierroksesta hyvin hankalan.

Edunvalvonta ei kuitenkaan pysähdy yhteen sopimukseen eikä yhteen neuvottelukierrokseen. Tällä kierroksella on vielä monta sopimusta saavutettavana ja tämän kierroksen jälkeen on paljonkin mietittävää, analysoitavaa ja korjattavaa. Mutta sen aika tulee isosti vasta sitten, kun kaikki sopimukset on saatu tehtyä.

Neuvottelukatsaukset säännöllisinä päättyvät kuitenkin tähän, eri alojen neuvotteluseuranta kuitenkin jatkuu. Katsauksia tulee, jos niihin on erityistä tarvetta.

Neuvottelukierroksen soittolista päättyy myös toistaiseksi tähän. Viimeinen kappale on Queenin Show must go on.


Neuvottelukierroksen soittolista on kuunneltavissa Spotifyssa.🔊


Vanhat viikkokatsaukset on siirretty arkistoon. Katsauksista näkee, kuinka neuvottelut ovat edenneet viikko viikolta.

Neuvottelutavoitteet on kerrottu YTN:n neuvottelusivuilla.


Alakohtaiset tilannekatsaukset

 

Ammattikorkeakoulujen vuoden 2025 palkantarkistukset on hyväksytty.

Henkilöstön palkkoja korotetaan syyskuun alussa 1,9 prosentin suuruisella, kaikille maksettavalla yleiskorotuksella. Lisäksi ammattikorkeakouluissa on käytössä 0,4 prosentin suuruinen paikallinen erä.

Jokaisessa ammattikorkeakoulussa on YTN:n luottamusmies, joten paikallinen erä mahdollistaa paikallisen sopimisen kehittämisen.

Lue lisää YTN:n sivuilta.

 

 

Neuvottelujärjestö YTN ja Energiateollisuus ry ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen energia-alalla työskenteleville ylemmille toimihenkilöille.

Työehtosopimus on voimassa 29.2.2028 saakka. Tutustu neuvottelutulokseen..

EPA-alalle saatiin neuvottelutulos 5.3. Neuvottelutulos on hyväksytty kaikkien työehtosopimuksen osapuolten hallinnoissa. Paltan erityisalojen työehtosopimus 14.3.2025–29.2.2028 on tullut voimaan. Palkankorotuksista kerrotaan tarkemmin YTN:n alan uutiskirjeessä.

EPA-työehtosopimuksen soveltamisen piiriin kuuluvat seuraavat yritykset: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Finavia Oyj, Metsähallitus, Finnpilot Pilotage Oy, Arctia Meritaito Oy ja HAUS kehittämiskeskus Oy.

YTN ja työnantajajärjestö Palta ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen ICT-alan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimukseksi..

Tutustu neuvottelutulokseen.

 

Valtiosektorilla alkoi lakko

Valtiosektorilla kaikki osapuolet hylkäsivät sovintoehdotuksen 14. huhtikuuta.

Lakot alkoivat valikoiduissa virastoissa, kuten Valtorissa, Valtiokonttorissa ja Poliisihallinnossa 15.4. ja jatkuvat 16.4.

Lisäksi lakkoja on asetettu seuraavalle viikolle kolmeksi päiväksi 22.–24. huhtikuuta. On mahdollista, että viranomainen hakee niille siirtoa.

Sovitteluprosessi on kuitenkin käynnissä kaiken aikaa.

Toinen lakko alkaa 22. huhtikuuta kello 00.01 ja päättyy 24. huhtikuuta kello 23.59, jos valtion 76 000 palkansaajan palkankorotuksista ei synny sopua ennen lakon alkamista. Lakko koskee kaikkia tällä aikavälillä alkavia työvuoroja näillä työpaikoilla:

– Poliisihallinto: tehtävät Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen kaikissa toimipisteissä ja tehtävät Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen kaikissa toimipisteissä.
– Tulli: tehtävät Postitullissa Helsinki–Vantaan lentoasemalla.
– Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori: tehtävät kaikissa Rovaniemen kaupungin alueella sijaitsevissa toimipaikoissa lukuun ottamatta alue- ja kuntavaaleihin liittyviä tehtäviä.
– Ilmatieteen laitos: tehtävät sää-, meri- ja ilmastopalvelukeskuksessa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen lakosta on.täällä. Valtion lakonuhan sovittelu alkoi tiistaina 1. huhtikuuta.

Valtiosektorille on voimassa edelleen toistaiseksi jatkuva ylityö-, vuoronvaihto- ja saldojen kerryttämisen kielto, joka koskee kaikkia valtion työsopimussuhteisia työntekijöitä.

Valtiosektorin sopimus päättyi 28. helmikuuta.

Kirkon sopimus KirVESTES on hyväksytty, ja uusi sopimus ajoittuu sopimuskaudelle 2025–2028. Tutustu tarkemmin sopimukseen.

Yliopistojen yleinen sopimus päättyi 31.3.

Yliopistojen neuvotteluissa edellinen neuvottelukerta oli 14.4., sopimuskausi päättyi maaliskuun lopulla.

Tiiviistä neuvotteluyhteydestä huolimatta henkilöstön kasvaneeseen työkuormaan ei ole löydetty ratkaisuja, ja yliopistotyönantajia edustava Sivista ajaa opetustuntikattojen poistamista.

Uusia neuvotteluaikoja ei ole sovittu. Myös muut asiat ovat auki mukaan lukien palkankorotukset.

Kunta- ja hyvinvointialueiden sopimukset päättyvät 30.4.
Kuntien virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) ja hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimuksen (HYVTES) neuvottelut alkoivat tiistaina 11. maaliskuuta.

JUKOn osalta kilpailukykyistä palkkaa ja ostovoimaa parantavan ansiokehityksen lisäksi tavoitteena on, että kunta- ja hyvinvointialan palkkaohjelma jatkuu sovitusti vuoteen 2027.

Neuvottelijat tapaavat seuraavan kerran maanantaina 31. huhtikuuta.

Avaintates päättyy 30.4.

KT:n yritysjaoston neuvottelut alkavat alkuvuodesta. Osa Avaintan jäsenyrityksistä siirtyy muihin sopimuksiin, muun muassa Palvelualojen työnantajat Paltalle.

Kemian alan ylemmille toimihenkilöille saatiin uusi työehtosopimus 15.4.2025. Loput lakot on peruttu. Lisätietoa YTN:n kemian sopimusalasivulta.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN  ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry ovat allekirjoittaneet suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen vuosille 2025-2027. Sen katsotaan astuneen voimaan allekirjoituspäivänä 8.4.

Sopimuksen sisällöstä on uutinen YTN:n sivuilla.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry ovat allekirjoittaneet teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimukseksi  vuosille 2025-27.

Sen katsotaan astuneen voimaan allekirjoituspäivänä 8.4. Hyväksytty neuvottelutulos on luettavissa täältä. Uusi työehtosopimus julkaistaan myöhemmin.

Tietoala ry, YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry ovat allekirjoittaneet tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen vuosille 2025-2027. Sen katsotaan astuneen voimaan allekirjoituspäivänä 8.4.

Alan valtakunnallisen normaalisitovan työehtosopimuksen piirissä on noin 23 000 työntekijää. Myös monet it-alalla toimivat järjestäytymättömät yritykset ovat ilmoittaneet noudattavansa valtakunnallista työehtosopimusta.

Uutinen sopimuksesta on luettavissa sopimusalan sivuilta.