Viikkokatsausten arkisto

Tälle sivulle arkistoidaan edunvalvontajohtaja Petteri Oksan vanhat viikkokatsaukset työehtosopimusneuvottelujen tilasta neuvottelukierroksella 2024-2025.


viikko 42

Hiljainen mutta ei tapahtumaton

Kulunut viikko on neuvotteluiden suhteen ollut hiljainen. Vain tietotekniikan palvelualan osalta neuvoteltiin työnantajan kanssa. Siitä huolimatta neuvottelut ovat viikon aikana edenneet, omalla tavallaan.

Iso osa neuvotteluja on valmistautuminen seuraaviin neuvotteluihin. Nyt tätä osan Suomen syyslomien värittämää viikkoa on käytetty juuri tähän. On käyty vastapuolen esitykset läpi ja verrattu niitä vielä omiimme. On kirjoitettu vastaesityksiä, luotu pohjaa seuraaville tapaamiselle. Tämä työ mahdollistaa etenemisen sitten, kun olemme taas samassa pöydässä.

Viikon aikana on tavattu myös muiden henkilöstöryhmien neuvottelijoita. Yhteinen näkemys ja myös koordinaatio on tärkeää eri pöytien välillä. Marraskuun lähestyessä alkaa neuvotteluiden tahti ja sisältö tiivistyä.

Viikon inspiraatiokappale on Metallican ”Fight fire with fire”. Se kertoo näennäisesti tuhosta, mutta tärkeä teema on valmistautuminen. Se että pitää olla valmiina mihin tahansa, mitä tapahtuukin. Ja siitä hyvässä tavoitteiden tuntemisessa ja omien esitysten tekemisessä on kyse. Toki kappaleen nimeen sisältyy myös toinen suora yhtymäkohta. Pitää pelata samoilla säännöillä kuin toinenkin osapuoli.

Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja


Viikko 41

Periaatteitaan pitää puolustaa

Neuvottelut ovat jatkuneet tavoitteiden yksityiskohtaisella käsittelyllä. Viime viikkoisen katsauksenkin mukaan pyörät jatkavat edelleen pyörimistään. Lopputuloksena on toivottavasti aikanaan neuvottelutulos ja uusi sopimus.

Juuri nyt on oleellista puolustaa omia periaatteitaan. Pitää kiinni niistä tavoitteista, joita alat ovat perustellusti asettaneet. Toinen osapuoli yrittää neuvotteluissa esittää, että joko tavoitteille ei ole perusteita tai ne ovat jostain syystä mahdottomia. Silloin pitää tietää, mitä jäsenistö haluaa ja pitää siitä mahdollisimman hyvin kiinni.

Viikon inspiraatio tulee Judas Priestin ”You’ve Got Another Thing Comin’” -kappaleesta. Se kertoo juuri tästä, omien periaatteiden puolustamisesta. Että pitää elää omien arvojensa mukaan.  ” If you think I’ll sit around as the world goes by, You’re thinkin’ like a fool, ’cause it’s a case of do or die”, siinä lauletaan.

Sopimuksia tehdään, koska jäsenistö niin haluaa. Niihin tavoitellaan työelämää kehittäviä asioita, koska jäsenistö niin haluaa. Osapuolet tulevat neuvotteluihin kovin eri kulmista ja asioista ollaan aidosti eri mieltä, siksi kompromissit eivät ole kovin helppoja.

Seuraavaksi neuvotteluissa aletaan etenemään siihen, että asia kerrallaan ruvetaan tavoitelistoja karsimaan ohuemmiksi ja hakemaan niitä, joista voidaan tehdä kompromissi. Siellä on omille periaatteille ja niiden puolustamiselle paljon paikkoja.

___________________________________________________________________________________________

Viikko 40

Pyörät pyörivät

Neuvottelut kaikista kolmesta Teknologiateollisuuden työnantajayhdistyksen kanssa solmituista sopimuksista (teknon ja suunnittelun ylemmät, tietoala) ovat hyvässä käynnissä. Hyvä käynti on tietysti tässä vaiheessa makukysymys, sillä kun neuvottelut keskittyvät osapuolten tavoitteiden esittelyyn ja perusteluihin, niin helposti tuntuu siltä, että eteenpäin ei päästä yhtään.

Toisen osapuolen esitykset tuntuvat mahdottomilta, ja niihin esitetyt kysymykset eivät välttämättä tunnu avaavan tilannetta yhtään. Yksityiskohtainen käsittely ja läpikäynti on kuitenkin tärkeää, sillä kun tavoitteen takaa saa raaputettua esiin sitä, mitä osapuolet todella haluavat, löytyy maaperää myös myöhemmin seuraaville neuvotteluratkaisuille.

Esityksistä ei aina välttämättä selviä suoraan, mikä on se, mitä niillä todella tavoitellaan. Tästä esimerkkeinä toimivat oma tavoitteemme liukuvan työajan paremmasta hallinasta tai työajan paremmasta hallinnasta ylipäätään. Se vaikuttaa äkkiseltään vain juuri siltä miltä näyttää, eli työajan hallinnan parantamiselta. Kyse on kuitenkin ennen kaikkea kuormituksesta ja työhyvinvoinnista, jaksamisen parantamisesta.  Jos esittämämme hallinnan parantaminen ei kelpaa, on sitten kuitenkin mahdollista löytää muita keinoja, jotka purevat varsinaiseen tavoitteeseen.

Neuvottelut vertautuvat tässä vaiheessa parillakin tapaa pyörivään pyöriin. Asiat toistuvat, pyörät pyörivät, samat asiat tulevat esiin yhä uudestaan. Toisaalta, prosessi toimii, pyörät pyörivät ja asiat jauhautuvat kohti ratkaisuja.

Mainittujen kolmen alojen lisäksi Paltan kentässä ICT-alan sopimus on irtisanottu  ja neuvotteluajat sovittu, sopimus päättyy 31.12. Myös arkkitehtisuunnittelualan tes on irtisanottu ja sopimus päättyy 30.11. 

Viikon musiikillinen inspiraatio on Foo Fightersin kappale ”Wheels”.  Siinä lauletaan:

”Well we all want something better than
We wish for something new
Well we all want something beautiful”

Paremmat työehdot. Jotain kaunista.

Ja pyörät pyörivät ja asiat tulevat uudelleen vastaan:

”And you feel like it’s all over
There’s another round for you”


Viikko 39

“Salamoita ei vielä näy”

Tällä viikolla käytiin toinen neuvottelu teknologiateollisuuden ja suunnittelualan ylempien sopimuksista. Tietotekniikan palveluala aloitti omat neuvottelunsa ensimmäisessä tapaamisessa.

Nyt on syvennetty osapuolten tavoitteita käymällä yksityiskohtaiset tavoitteet läpi. Se tarkoittaa, että esitykset on kirjattu tarkkaan tekstimuotoonsa. Tämä auttaa osapuolia ymmärtämään, mitä toinen haluaa ja miten sen haluaa kirjata sopimukseen.

Tämä avaa tien varsinaiselle neuvottelulle, miksi esitetään sitä, mitä esitetään ja voisiko samaan lopputulokseen päästä jollain muulla tavalla. Samalla päästään käymään läpi, onko asiakokonaisuuksissa sellaisia, joissa ollaan samalla maaperällä tai mitkä voi saada siirrettyä lähemmäksi toisiaan, jotta kompromissi on mahdollinen.

Yksityiskohtaisten tavoitteiden esittely ja luovuttaminen ovat tärkeitä. Nyt osapuolet voivat käydä toistensa tavoitteet läpi ja valmistella niistä kysymyksiä ja vasta-argumentteja sekä valmistautua puolustamaan omiaan. Samalla voi esittää vaihtoehtoisia malleja ja ratkaisuja.

Seuraavaksi jatketaan tekstitavoitteiden käsittelyä ja niistä neuvottelua. Teknologiateollisuuden seuraava neuvottelu on 3.10., suunnittelun 4.10. ja tietotekniikan 16.10. Muiden, myöhemmin päättyvien osalta ei aikatauluja ole vielä sovittu.

Tämän viikon katsauksen otsikon inspiraatio tulee Flippipuisto-yhtyeen ”Auringonnousun ratsastaja” kappaleesta. Siinä on kohta, jossa laulu kuuluu ”..ukkonen jyrisee jossain, vaikka salamoita ei vielä näy”.

Sopii tähän. Jotkut osapuolten esitykset saattavat toisissa aiheuttaa ärtymystä, sitä ukkosen jyrinää. Mutta hyvässä neuvottelussa mennään eteenpäin, eikä salamoita vielä näy. Voi näkyä, jos neuvottelu ajautuu tuloksettomille raiteille myöhemmin.

PS. Ajatukseni on yrittää löytää jokin musiikillinen inspiraatio jokaiselle viikolle. Tällä ei ole tarkoitus halventaa tärkeää aihetta, vaan löytää toisenlainen ja inhimillinen näkökulma.


Viikko 38

“Tästä se lähtee”

Tamperelaisella punk-yhtyeellä, Nyrkkitappelulla, on kappale, jonka nimi sopii aiheeseen. Biisin nimi on”Tästä se lähtee”. Neuvottelukierros 2024–2025 on käynnistynyt tällä viikolla.

Viikolla aloitimme sekä teknologiateollisuuden, että suunnittelu- ja konsulttialan ylempien työehtosopimusneuvottelut. Marraskuun lopussa päättyvistä aloista puuttuu vielä tietotekniikan palveluala, joka aloittaa neuvottelut 26.9. Viikolla 39 on ennen tietoalan aloitusta mainitun kahden alan toiset neuvottelukerrat. Niille on nyt sovittu seitsemän neuvottelukertaa – ja varauduttu marraskuun lopulle riittävään määrään neuvotteluita.

Tavoitteemme on saavuttaa sopimukset ennen nykyisten päättymistä. Sillä vältetään edellä mainitun kappaleen seuraavien sanojen toteutuminen. Se nimittäin jatkuu niin, että ”tästä se lähtee, eikä loppua näy”. Muutamalla viime kierroksella neuvottelut ovat menneet niin sanotusti pitkäksi eli uudet sopimukset ensimmäisenä päättyvistä aloista on saavutettu vasta seuraavan vuoden puolella. Sitä ennen oli useampi kerta, jolloin tulokseen päästiin suhteellisen ajoissa. Tämä on kuitenkin, luonnollisesti, molemmista osapuolista kiinni.

Ensimmäisissä neuvotteluissa tunnustellaan aina maaperää. Luodaan pohjaa, rytmi, tuleville neuvotteluille. Aikataulujen lisäksi käsitellään menettelytapoja. Sovitaan esimerkiksi siitä, että kumpikin osapuoli tuo tekstitavoitteensa kerralla pöytään, eikä uusia tavoitteita tuoda kesken neuvottelun.

Sovimme myös neuvottelujen julkisuudesta eli siitä, että neuvotteluja ei käydä julkisuudessa. Kumpikin osapuoli voi kertoa omista tavoitteistaan mitä haluaa, mutta toisen osapuolen esityksiä ei kerrota julkisuuteen eikä yksittäisen neuvottelukerran yksityiskohtaista sisältöä avata. Tämä mahdollistaa neuvottelutoiminnan, sillä harvaa neuvottelua voi käydä niin, että agendat ovat täysin nähtävillä ja erilaisten toimijoiden vapaasti räävittävissä.

Neuvotteluissa käytiin myös läpi otsikkotasoiset neuvottelutavoitteet. Näitä tarkennetaan seuraavalla viikolla yksityiskohtaisilla tavoitteilla. Omat tavoitteemme liittyvät erityisesti työaikaa, vuosilomaan, työhyvinvointiin ja henkilöstönedustusjärjestelmään osana paikallisen sopimisen toimintaa. Tavoitteenamme on edistää sellaista työelämää, jossa asiantuntija jaksaa paremmin ja pystyy järjestelemään muuttuvissa ja erilaisissa tilanteissa työnsä paremmin.

Rahasta ei vielä puhuttu. Perinteisesti, lähinnä toisen osapuolen vaatimuksesta, siitä puhutaan vasta, kun teksteihin liittyvät kysymykset on ratkaistu. Ostovoima on meille keskeinen teema, mutta tosissaan sen kimppuun päästään vasta myöhemmin.