Viikkokatsausten arkisto

Tälle sivulle arkistoidaan edunvalvontajohtaja Petteri Oksan vanhat viikkokatsaukset työehtosopimusneuvottelujen tilasta neuvottelukierroksella 2024-2025.

Neuvottelukierroksen soittolista on kuunneltavissa Spotifyssa.🔊


Viikko 2

Ei enää unelmia

Jouluna ei joulupukki tuonut työnantajille niitä kuuluisia housuja lahjaksi. Meinaan siis sopimishousuja. Eivät ole voineet vetää niitä jalkaan, eikä näin ollen työehtosopimuksia ole saatu solmittua.

Vuodenvaihteessa loppui myös Paltan kanssa solmittu ICT-alan työehtosopimus jo aiemmin päättyneiden teknologiateollisuuden, suunnittelun ja tietoalan lisäksi. ICT:n ongelma on se, että Palta ei suostu tekemään sopimuksia ennen kuin päänavaus on olemassa, joten homma ei etene, kun teknologiateollisuudessa ei ole sopimuksia.

Siellä ongelmat taas ovat entisiä. Näkymää kaikkien ostovoimaa turvaavaan palkkaratkaisuun ei ole. Lisäksi ongelmia on myös työehtojen kanssa, jossa toisella osapuolella on edelleen sellaisia heikennysesityksiä, joita emme voi hyväksyä.

Ratkaisuja kuitenkin haetaan. Suunnitteluala on neuvotellut tällä viikolla kahteen kertaan, tietoala kertaalleen, puhelimet ovat olleet lämpimänä osapuolten välillä ja teknologiateollisuuskin on pöydässä ensi viikolla. Samaan aikaan alkaa kärsivällisyys kulua ja vaihtoehdot ratkaisujen vauhdittamiseksi muuttua mahdollisemmiksi.

Ei ole enää varaa unelmille vaan aika löytää ratkaisuja. Kuten In Flamesin ”Clarity” kappaleessa lauletaan: ”Don’t want to live in a dream one more day”. Meillä on selkeä käsitys ratkaisuista, jotka tuottavat hyvät työehdot ja turvaavat sekä kilpailukyvyn että ostovoiman. Nyt on aika saada ne toisenkin osapuolen hyväksymiksi.


Viikko 51

Joulutauko

Viikon päättyminen tuo mukanaan joulutauon neuvotteluihin. Toivottavasti mahdollisimman monelle myös sen joulurauhan.

Viikolla koettiin yllättävä käänne, kun suunnittelun ja tekonologiateollisuuden sovintolautakunta lopetti työnsä ennen kahden viikon kulumista loppuun. Tämä on mahdollista mutta ei ole käsittääkseni aiemmin tapahtunut, vaan työnantajapuoli on halunnut aiemmin kuluttaa ajan. Lautakunta ei tehnyt muuta ehdotusta kuin, että kehotti osapuolia jatkamaan neuvotteluita. Ehdotus on tes-teknisesti sikäli mielenkiintoinen, että työehdot ja työrauha ovat voimassa kunnes jompikumpi osapuoli (tai yhdessä) on hylännyt tuon ehdotuksen. Eli toistaiseksi työehdot ja työrauha pitävät täysin, mutta tämä päättyy yhdellä ilmoituksella. Toki sittenkin työehdot ovat voimassa jälkivaikutuksen nojalla.

Suunnitteluala sopi uuden neuvotteluajan loppiaisen jälkeen, 7.1. Teknologiateollisuus ei ole sopinut vielä uutta aikaa, johtuen siitä, että siellä toisen osapuolen vaatimukset ovat edelleen sellaiset, että maaperää ei oikein neuvottelujalkojen alla ole. Tietotekniikka on neuvotellut vielä tänään. Kuluvalla viikolla on neuvoteltu myös Paltan kanssa ICT-alan sopimuksesta sekä Kemianteollisuuden kanssa kemian ylempien toimihenkilöiden sopimuksesta. Ensin mainitussa tekstit ovat hyvin pitkällä, ja jälkimmäisessä neuvottelu pääsi alkuun.

Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa neuvottelevien, päättyneiden sopimusten alojen taustaryhmät pohtivat nyt tilannetta. On syytä katsoa sitä, miten pääsemme neuvotteluissa eteenpäin ja löydämme ratkaisujen polun alun. Ehdoton tahtomme on tehdä sopimus nimenomaan neuvottelemalla ja toivomme, että työnantaja ei pakota meitä muihin ratkaihuihin. Joulun alla voi varmasti esittää toiveen, että ratkaisuhalukkuus löytyisi kuusen juurelta siinäkin päässä. Tilannearvioon vaikuttaa myös se, miten kokonaisuus eli muiden liittojen neuvottelut etenevät ja missä kohtaa arvioimme ratkaisun paikkojen syntyvän omalle kohdallemme.

Mutta joulurauhaa kaikille. Viikon innoittajana Sabaton yhtyeen kappale Christmas Truce. Olemme työmarkkinoilla eripuolilla rajalinjaa, meillä on aidosti toisiaan poikkeavia käsityksiä siitä, mikä olisi alalle, Suomelle ja palkansaajille hyväksi. Mutta joulurauha kuuluu molemmille.


Viikko 50

”You better think twice”

Viikon kuluessa voidaan todeta, että neuvottelut etenivät ja eivät edenneet. Suunnittelun ylempien neuvotteluissa saatiin tekstit valmiiksi. Sama ei kuitenkaan koske teknologiateollisuutta tai tietotekniikkaa. Suunnittelussa vaikeuden kulmakerroin oli alunperinkin astetta lievempi johtuen siitä, että kaikkia lakimuutoksiin liittyviä vaikeita kohtia ei siinä sopimuksessa ole. Kahden muun kohdalla kyse on edelleen samasta kuin aiempina viikkona: toisella osapuolella on vaatimuksia, joita emme voi hyväksyä.

Viikolla alojen taustaryhmät päättivätkin, että on aika käynnistää sovintolautakuntien työ. Tämä määräys löytyy siis suunnittelun ja teknologiateollisuuden sopimuksista. Määräys sanoo, että työehdot ja työrauha eivät aloilla pääty ennen kuin lautakunta on kokoontunut kahden viikon ajan ja antanut esityksensä asian ratkaisemiseksi. Aikataulu tarkoittaa, että työrauha päättyy jouluna. Työehdot toki ovat jälkivaikutuksella voimassa.

Pocon klasikkossa ”You better think twice”:

”You better think twice
About leaving me behind
Make up your mind
About what you’re gonna do”

Sopii tilanteeseen. Kun sovintolaukuntaan mennään, jää toinen osapuoli omiin oloihinsa, normaalia neuvottelua ei käydä. Tai me olisimme siihen valmiita, toinen ei. Ehkä sitäkin voisi toisen kerran ajatella.

Mutta vielä enemmän se sopii siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi. On mahdollista – joskaan ei todennäköistä – että lautakunta tekee ehdotuksen tilanteeseen. Mutta sen työn jälkeen päästään taas neuvottelemaan – edelleen haluaisimme sieltä löytää yhteisen, ostovoimaa tukevan ja työehtoja kehittävän ratkaisun. Mutta jos neuvottelut eivät etene, joudutaan harkitsemaan muitakin keinoja. Taas varmasti vähintään kahteen kertaan. Siinä pitää olla selvää, mitä meinaa tehdä.


Viikko 49

Edelleen tahmeaa

Alkaa selvästi näyttää siltä, että tälläkin kertaa mennään sopimuksiin vaikean kautta. Pakko ei olisi, mutta tällainen valinta on selvästi Etelärannassa tehty. Neuvotteluja on tällä viikolla ollut Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa suunnittelualalla ja tietotekniikassa ja Paltan kanssa ict-alalla. Teknologiateollisuuden ylempien sopimuksen neuvottelut siirrettiin seuraavaan viikkoon, koska yhteistä maaperää ei toisen osapuolen mielestä ollut.

Muualtakaan ei ole kantautunut sellaisia tietoja, että ratkaisuja olisi työmarkkinakenttään tulossa piakkoin. Teollisuusliiton ja Pron lakot teknologiateollisuudessa ovat alkaneet, mutta ainakaan toistaiseksi nämä eivät vaikuta työnantajaan purreen.

Tilanne on siis hyvin pitkälle sama kuin edellisellä viikolla. Meidän asenteemme on sama: haluamme ratkaisun ja haluamme sen nimenomaan neuvottelemalla. Kärsivällisyytemme ei kuitenkaan ole loputon ja ensi viikolla olisi hyvä saada neuvottelut tosissaan taas eteenpäin.

Viikon inspiraationa on suomalainen punkrock-legenda Pojat. Heidän YT-neuvottelut-kappaleessaan lauletaan: ”Mä syytän sua ja sä syytät mua, Järki on kadonnut
Mikä siinä on kun ei mee putkeen yt-neuvottelut.” Tuosta kun jättää yt-sanan neuvottelujen edestä pois, niin kovin ajankohtaiselta kuulostaa. Järki on kadonnut ja varmaan toinen osapuoli syyttää meitä siitä, että homma ei etene, vaikka meillä tunnelma on toisenlainen.


Viikko 48

Don’t stop believin

Tahmeaa. Sillä sanalla voisi kuvailla viikon neuvottelutunnelmia. Asiat etenevät, mutta jäävät vähän tahmaisesti kiinni ja eteneminen on hyvin hidasta. Jokin kirraa vastaa koko ajan. Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa neuvottelevat alat ovat hieman eri tilanteissa. Suunnittelun osalta on tällä viikolla aktiivisimmin pystytty edistämään tekstikokonaisuuden valmistamista. Tietotekniikan ja teknologiateollisuuden ylempien osalta on enemmän vaikeuksia, johtuen ennen kaikkea hallituksen työelämän lakimuutosten vaikutuksesta neuvotteluihin.

Teknon ylempien osalta on selvää – ellei jotain todella yllättävää käännettä tapahdu – että sopimus päättyy marraskuun lopussa. Viikon viimeiset neuvottelu peruttiin yhteisellä päätöksellä, koska yhteistä maaperää ei kriittisissä kysymyksissä ole. Toisella osapuolella on vaatimuksia, jotka ovat vaikeita. Tämä tarkoittanee käytännössä, että muutkin saman tahon kanssa solmitut sopimukset päättyvät.

Erityistä hätää ei kuitenkaan ole. Työehdot ovat voimassa nk. jälkivaikutuksen perusteella. Teknon ylempien tapauksessa työehtosopimus on edelleen täysin voimassa, johtuen sopimuksessa olevasta sovintolautakuntamääräyksestä. Se tarkoittaa, että työrauha on voimassa siihen asti, kun sopimuksen päättymisen jälkeen on kahden viikon ajan kokoontunut sovintolautakunta. Tämän ajan sopimus on muutenkin voimassa. Tulevat palkankorotukset tietysti on sopimatta, ja se on päivä päivältä isompi ongelma.

Sopimuksen päättymisen jälkeen tulevien työntekijöiden tulee työsopimuksissaan viitata päättyneeseen työehtosopimukseen, nykyiseen kun ei voi viitata, koska sitä ei ole.

Tällä viikolla on neuvoteltu myös Palvelualan työnantajien Paltan kanssa ICT-alan uudesta työehtosopimuksesta. Tuo sopimus päättyy joulukuun lopussa. Neuvottelut lähtivät hyvin liikkeelle.

Tahmeaa on, mutta uskoaan ei pidä menettää. Joka päivä ollaan päivä lähempänä ratkaisua ja uutta sopimusta. Siitä viikon inspiraatiokappale, Journeyn ”Don’t stop believin”.


Viikko 47

Kunnia tai kuolema

Ei nyt sentään kuolemasta ole kyse, mutta Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa solmittujen sopimusten loppusuoraa inspiroi The Clash yhtyeen ”Death or Glory” kappale. Se kuvaa eräällä tavalla loppusuoraa, kuinka lopulta on kyse siitä, mitä sen lopuksi saa.

Jos viikolla 48, marraskuun päättyessä, ei saavuteta neuvotteluratkaisuja, on tullut mainittujen sopimusten päättymisen aika. Ne ovat siis edesmenneitä sopimuksia. Jos ratkaisuun päästään, niin on saavutettu eräänlaista kunnia työehtosopimusten uusiutuessa. Onneksi tässä lajissa sopimuksen loppu, ei ole aivan niin lopullinen ratkaisu kuin tuossa kappaleessa. Sopimus voidaan – ja varmasti solmitaankin – siitä huolimatta, että se päättyisi.

Sopimiselle olisi kunniaksi saada ratkaisut aikaan ensi viikolla. Tämä on ehdottomasti meidän tavoitteemme ja siihen maaliin teemme töitä. Sopimiseen tarvitaan kuitenkin aina kaksi, emmekä halua tehdä huonoja tai tavoitteidemme vastaisia ratkaisuja.

Viikolla on käyty neuvotteluja tiiviisti. Mainittujen kolmen sopimuksen lisäksi alkoivat myös joulukuussa päättyvän ICT-alan työehtosopimuksen neuvottelut. Ongelmia on edelleen tekstikysymyksessä, eikä palkoista ole alkua pidemmälle päästy keskustelemaan.

Samaan aikaan Teknologiateollisuuden sopimusten piirissä olevat työntekijät ja toimihenkilöt ovat siirtyneet hakemaan ratkaisua valtakunnansovittelijan johdolla. Sieltä on saatu myös useita uusia työtaisteluilmoituksia. Me siis haemme ratkaisua tiiviisti neuvotellen, emmekä ole vielä pohtineet muita vaihtoehtoja.


Viikko 46

Kenelle kellot soivat

Yleisen neuvottelutilanteen kannalta viikon merkittävin tapahtuma oli SAK:n ja sen liittojen yhteinen esiintyminen. He viestivät vahvasti julkisuuteen, että ovat yhtenäisiä ja että heillä on yhtenäiset tavoitteet. Samalla he, Teollisuusliiton johdolla, viestivät palkankorotustavoitteestaan, 6 % + 4 %, yhteensä 10 % kahdelle vuodelle.

Työnantajat ehättivät tuomitsemaan tavoitteet jyrkästi. Sinällään korotustavoite oli hyvin perusteltu. Palkansaajien ostovoima on kärsinyt viime vuosina rajusti. Jos ostovoimaa ei ole, kärsii myös työllisyys ja investoinnit. Palkoissa on jääty keskeisiä kilpailijoita jälkeen. Kilpailukykymme kestää tuollaisen korotuksen hyvin. Muitakin joustavia tekijöitä on kuin työllisyys.

On myös hyvä muistaa, että sopimuskorotukset ovat teollisuudessa nk. perälautoja. Ensisijainen sopimisen tapa on yrityskohtainen ja sopimuksessa olevaa korotusta käytetään vain, jos yrityksessä ei paikallisesti päästä sopimukseen. Jos korotus on jossain yrityksessä liian suuri, niin siellä varmasti sovitaan sitten asiasta jotain muuta.

Insinööriliitto julkaisi jo aiemmin, keväällä, oman tavoitteemme palkkojen suhteen. Se oli 5 % ensimmäiselle sopimusvuodelle. Suhteessa nyt julkisuuteen esitettyyn linjassa kohtuullisen hyvin. Perusteetkin ovat pitkälle samat.

On hyvä, että tavoitteissa mennään julkisempaan suuntaan. Samaa toivoisi myös työnantajalta. Mutta tämän osalta nähdään aikanaan, kun sopimukset syntyvät, kenelle kellot soivat.

Muutoin viikon osalta ei voi raportoida, että neuvottelut olisivat merkittävästi edistyneet. Päiviä on vielä kuitenkin marraskuussa runsaasti.

Viikon inspiraatiokappale Metallican Whom the Bell Tolls


Viikko 45

Ikuinen marraskuu

Neuvotteluissa on usein tahmeaa, kuin ikuinen marraskuu. Räntää ja loskaa riittää, pimeyttäkin – eikä mikään etene. Tämä on ainakin osin ollut viikon tunnelma, kun tunnistetuista kipukohdista ei ole päästy eteenpäin. Osalla aloista on saatu kyllä jo kokonaisesitystäkin teksteistä, mutta kuluneen sanonnan mukaan vielä ei olla perillä, matkaa on vielä jäljellä.

Tässä vaiheessa on myös tärkeää, että osapuolten ajatukset, mandaatit ja prioriteetit ovat kasassa. Siksi esimerkiksi teknon ylemmille tuli ensi viikolle yhteisistä neuvotteluista taukoa, kun haemme kumpikin omissa joukoissamme mahdollisuuksia edetä. Marraskuussa on onneksi vielä paljonkin päiviä jäljellä, eli aikaa ratkaisun tekemiseen määräajassa kyllä on.

Kaikilla teknologiateollisuuden työnantajien kanssa neuvottelevilla aloilla neuvottelut kyllä jatkuvat ensi viikolla, osalla ei vain yhdessä työnantajan kanssa. Välillä on vähintään yhtä tärkeää se, mitä osapuolet tekevät keskenään tekstien ja mandaattiensa kanssa.

Inspiraationa tällä viikolla Häiriköt yhtyeen kappale Ikuinen marraskuu.


Viikko 44

Galipolin kukkulat

Galipolin taistelu ensimmäisessä maailmansodassa oli monellakin tavalla tärkeä. Sen hinta oli myös valtava, noin neljännesmiljoona kaatunutta. Jätetään ehkä sotahistoria sikseen, mutta liittymäkohta katsaukseen tulee siitä, että taitavalla diplomatialla ja pyrkimällä ratkaisuihin olisi taistelu – taikka koko sota – voitu välttää. Toivottavasti vertausta neuvotteluihin ei pidetä liian makaaberina, kun sanon, että hieman samasta asiasta on kyse.

Kun neuvotteluissa haetaan ratkaisuja, ei jouduta sellaisiin ratkaisuihin, jotka tuottavat ongelmia kaikille. Näin käy aina työtaistelutilanteissa. Sellaiset ovat toki edelleen kaukana, mutta marraskuun alkaessa on se aika, jolloin kellon tikityksen alkaa kuulla. Teknon työnantajien kanssa tehdyt sopimukset umpeutuvat kuun lopussa, joten tulosta kohti pitää ottaa askelia. Ja taas kerran, se edellyttää niitä askelia molemmilta osapuolilta.

Tätä työtä onkin nyt tehty, kun on päästy vaiheeseen, jossa eri aiheista tehdään uusia esityksiä vastaesityksiä. Eli haetaan sitä sanoitusta ja tasoa, joka kelpaisi molemmille. Työtä on edelleen tehtävänä, mutta sen on enemmänkin kuin mahdollista. Neuvottelut jatkuvat tiiviinä ensi viikolla.

Postauksen inspiraationa Sabatonin Cliffs of Galipoli.


Viikko 43

Ensimmäinen herätys

Neuvotteluviikko toimii herätyksenä. Ensi viikolla on marraskuuu ja kellot talviajassa. Tullaan samaan kuukauteen, jolloin sopimukset päättyvät.

Aikaa on, sopimukset ehtiii edelleen hyvin tehdä. Samalla ollaan kuitenkin siinä pisteessä, että aikaa ei ole loputtomasti. Siksi onkin hyvä, että agenda alkaa tiivistyä.

Tavoitteiden yksityiskohtainen käsittely on saatu loppuun. Nyt on aika sorvata esityksiä – ja vastaesityksiä niistä alueista, joissa on näkemys yhteisestä maaperästä. Olisi helppoa, jos voisi päättää työn siihen, mutta vielä pitää sitten käsitellä ne, joista molemmilla osapuolilla on sanottavana vain ”ei”.

Ensimmäinen herätys soi loppukirille. Viikon inspiraationa Black Veil Bridesin ”Wake up”.


viikko 42

Hiljainen mutta ei tapahtumaton

Kulunut viikko on neuvotteluiden suhteen ollut hiljainen. Vain tietotekniikan palvelualan osalta neuvoteltiin työnantajan kanssa. Siitä huolimatta neuvottelut ovat viikon aikana edenneet, omalla tavallaan.

Iso osa neuvotteluja on valmistautuminen seuraaviin neuvotteluihin. Nyt tätä osan Suomen syyslomien värittämää viikkoa on käytetty juuri tähän. On käyty vastapuolen esitykset läpi ja verrattu niitä vielä omiimme. On kirjoitettu vastaesityksiä, luotu pohjaa seuraaville tapaamiselle. Tämä työ mahdollistaa etenemisen sitten, kun olemme taas samassa pöydässä.

Viikon aikana on tavattu myös muiden henkilöstöryhmien neuvottelijoita. Yhteinen näkemys ja myös koordinaatio on tärkeää eri pöytien välillä. Marraskuun lähestyessä alkaa neuvotteluiden tahti ja sisältö tiivistyä.

Viikon inspiraatiokappale on Metallican ”Fight fire with fire”. Se kertoo näennäisesti tuhosta, mutta tärkeä teema on valmistautuminen. Se että pitää olla valmiina mihin tahansa, mitä tapahtuukin. Ja siitä hyvässä tavoitteiden tuntemisessa ja omien esitysten tekemisessä on kyse. Toki kappaleen nimeen sisältyy myös toinen suora yhtymäkohta. Pitää pelata samoilla säännöillä kuin toinenkin osapuoli.

Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja


Viikko 41

Periaatteitaan pitää puolustaa

Neuvottelut ovat jatkuneet tavoitteiden yksityiskohtaisella käsittelyllä. Viime viikkoisen katsauksenkin mukaan pyörät jatkavat edelleen pyörimistään. Lopputuloksena on toivottavasti aikanaan neuvottelutulos ja uusi sopimus.

Juuri nyt on oleellista puolustaa omia periaatteitaan. Pitää kiinni niistä tavoitteista, joita alat ovat perustellusti asettaneet. Toinen osapuoli yrittää neuvotteluissa esittää, että joko tavoitteille ei ole perusteita tai ne ovat jostain syystä mahdottomia. Silloin pitää tietää, mitä jäsenistö haluaa ja pitää siitä mahdollisimman hyvin kiinni.

Viikon inspiraatio tulee Judas Priestin ”You’ve Got Another Thing Comin’” -kappaleesta. Se kertoo juuri tästä, omien periaatteiden puolustamisesta. Että pitää elää omien arvojensa mukaan.  ” If you think I’ll sit around as the world goes by, You’re thinkin’ like a fool, ’cause it’s a case of do or die”, siinä lauletaan.

Sopimuksia tehdään, koska jäsenistö niin haluaa. Niihin tavoitellaan työelämää kehittäviä asioita, koska jäsenistö niin haluaa. Osapuolet tulevat neuvotteluihin kovin eri kulmista ja asioista ollaan aidosti eri mieltä, siksi kompromissit eivät ole kovin helppoja.

Seuraavaksi neuvotteluissa aletaan etenemään siihen, että asia kerrallaan ruvetaan tavoitelistoja karsimaan ohuemmiksi ja hakemaan niitä, joista voidaan tehdä kompromissi. Siellä on omille periaatteille ja niiden puolustamiselle paljon paikkoja.


Viikko 40

Pyörät pyörivät

Neuvottelut kaikista kolmesta Teknologiateollisuuden työnantajayhdistyksen kanssa solmituista sopimuksista (teknon ja suunnittelun ylemmät, tietoala) ovat hyvässä käynnissä. Hyvä käynti on tietysti tässä vaiheessa makukysymys, sillä kun neuvottelut keskittyvät osapuolten tavoitteiden esittelyyn ja perusteluihin, niin helposti tuntuu siltä, että eteenpäin ei päästä yhtään.

Toisen osapuolen esitykset tuntuvat mahdottomilta, ja niihin esitetyt kysymykset eivät välttämättä tunnu avaavan tilannetta yhtään. Yksityiskohtainen käsittely ja läpikäynti on kuitenkin tärkeää, sillä kun tavoitteen takaa saa raaputettua esiin sitä, mitä osapuolet todella haluavat, löytyy maaperää myös myöhemmin seuraaville neuvotteluratkaisuille.

Esityksistä ei aina välttämättä selviä suoraan, mikä on se, mitä niillä todella tavoitellaan. Tästä esimerkkeinä toimivat oma tavoitteemme liukuvan työajan paremmasta hallinasta tai työajan paremmasta hallinnasta ylipäätään. Se vaikuttaa äkkiseltään vain juuri siltä miltä näyttää, eli työajan hallinnan parantamiselta. Kyse on kuitenkin ennen kaikkea kuormituksesta ja työhyvinvoinnista, jaksamisen parantamisesta.  Jos esittämämme hallinnan parantaminen ei kelpaa, on sitten kuitenkin mahdollista löytää muita keinoja, jotka purevat varsinaiseen tavoitteeseen.

Neuvottelut vertautuvat tässä vaiheessa parillakin tapaa pyörivään pyöriin. Asiat toistuvat, pyörät pyörivät, samat asiat tulevat esiin yhä uudestaan. Toisaalta, prosessi toimii, pyörät pyörivät ja asiat jauhautuvat kohti ratkaisuja.

Mainittujen kolmen alojen lisäksi Paltan kentässä ICT-alan sopimus on irtisanottu  ja neuvotteluajat sovittu, sopimus päättyy 31.12. Myös arkkitehtisuunnittelualan tes on irtisanottu ja sopimus päättyy 30.11. 

Viikon musiikillinen inspiraatio on Foo Fightersin kappale ”Wheels”.  Siinä lauletaan:

”Well we all want something better than
We wish for something new
Well we all want something beautiful”

Paremmat työehdot. Jotain kaunista.

Ja pyörät pyörivät ja asiat tulevat uudelleen vastaan:

”And you feel like it’s all over
There’s another round for you”


Viikko 39

”Salamoita ei vielä näy”

Tällä viikolla käytiin toinen neuvottelu teknologiateollisuuden ja suunnittelualan ylempien sopimuksista. Tietotekniikan palveluala aloitti omat neuvottelunsa ensimmäisessä tapaamisessa.

Nyt on syvennetty osapuolten tavoitteita käymällä yksityiskohtaiset tavoitteet läpi. Se tarkoittaa, että esitykset on kirjattu tarkkaan tekstimuotoonsa. Tämä auttaa osapuolia ymmärtämään, mitä toinen haluaa ja miten sen haluaa kirjata sopimukseen.

Tämä avaa tien varsinaiselle neuvottelulle, miksi esitetään sitä, mitä esitetään ja voisiko samaan lopputulokseen päästä jollain muulla tavalla. Samalla päästään käymään läpi, onko asiakokonaisuuksissa sellaisia, joissa ollaan samalla maaperällä tai mitkä voi saada siirrettyä lähemmäksi toisiaan, jotta kompromissi on mahdollinen.

Yksityiskohtaisten tavoitteiden esittely ja luovuttaminen ovat tärkeitä. Nyt osapuolet voivat käydä toistensa tavoitteet läpi ja valmistella niistä kysymyksiä ja vasta-argumentteja sekä valmistautua puolustamaan omiaan. Samalla voi esittää vaihtoehtoisia malleja ja ratkaisuja.

Seuraavaksi jatketaan tekstitavoitteiden käsittelyä ja niistä neuvottelua. Teknologiateollisuuden seuraava neuvottelu on 3.10., suunnittelun 4.10. ja tietotekniikan 16.10. Muiden, myöhemmin päättyvien osalta ei aikatauluja ole vielä sovittu.

Tämän viikon katsauksen otsikon inspiraatio tulee Flippipuisto-yhtyeen ”Auringonnousun ratsastaja” kappaleesta. Siinä on kohta, jossa laulu kuuluu ”..ukkonen jyrisee jossain, vaikka salamoita ei vielä näy”.

Sopii tähän. Jotkut osapuolten esitykset saattavat toisissa aiheuttaa ärtymystä, sitä ukkosen jyrinää. Mutta hyvässä neuvottelussa mennään eteenpäin, eikä salamoita vielä näy. Voi näkyä, jos neuvottelu ajautuu tuloksettomille raiteille myöhemmin.

PS. Ajatukseni on yrittää löytää jokin musiikillinen inspiraatio jokaiselle viikolle. Tällä ei ole tarkoitus halventaa tärkeää aihetta, vaan löytää toisenlainen ja inhimillinen näkökulma.


Viikko 38

”Tästä se lähtee”

Tamperelaisella punk-yhtyeellä, Nyrkkitappelulla, on kappale, jonka nimi sopii aiheeseen. Biisin nimi on”Tästä se lähtee”. Neuvottelukierros 2024–2025 on käynnistynyt tällä viikolla.

Viikolla aloitimme sekä teknologiateollisuuden, että suunnittelu- ja konsulttialan ylempien työehtosopimusneuvottelut. Marraskuun lopussa päättyvistä aloista puuttuu vielä tietotekniikan palveluala, joka aloittaa neuvottelut 26.9. Viikolla 39 on ennen tietoalan aloitusta mainitun kahden alan toiset neuvottelukerrat. Niille on nyt sovittu seitsemän neuvottelukertaa – ja varauduttu marraskuun lopulle riittävään määrään neuvotteluita.

Tavoitteemme on saavuttaa sopimukset ennen nykyisten päättymistä. Sillä vältetään edellä mainitun kappaleen seuraavien sanojen toteutuminen. Se nimittäin jatkuu niin, että ”tästä se lähtee, eikä loppua näy”. Muutamalla viime kierroksella neuvottelut ovat menneet niin sanotusti pitkäksi eli uudet sopimukset ensimmäisenä päättyvistä aloista on saavutettu vasta seuraavan vuoden puolella. Sitä ennen oli useampi kerta, jolloin tulokseen päästiin suhteellisen ajoissa. Tämä on kuitenkin, luonnollisesti, molemmista osapuolista kiinni.

Ensimmäisissä neuvotteluissa tunnustellaan aina maaperää. Luodaan pohjaa, rytmi, tuleville neuvotteluille. Aikataulujen lisäksi käsitellään menettelytapoja. Sovitaan esimerkiksi siitä, että kumpikin osapuoli tuo tekstitavoitteensa kerralla pöytään, eikä uusia tavoitteita tuoda kesken neuvottelun.

Sovimme myös neuvottelujen julkisuudesta eli siitä, että neuvotteluja ei käydä julkisuudessa. Kumpikin osapuoli voi kertoa omista tavoitteistaan mitä haluaa, mutta toisen osapuolen esityksiä ei kerrota julkisuuteen eikä yksittäisen neuvottelukerran yksityiskohtaista sisältöä avata. Tämä mahdollistaa neuvottelutoiminnan, sillä harvaa neuvottelua voi käydä niin, että agendat ovat täysin nähtävillä ja erilaisten toimijoiden vapaasti räävittävissä.

Neuvotteluissa käytiin myös läpi otsikkotasoiset neuvottelutavoitteet. Näitä tarkennetaan seuraavalla viikolla yksityiskohtaisilla tavoitteilla. Omat tavoitteemme liittyvät erityisesti työaikaa, vuosilomaan, työhyvinvointiin ja henkilöstönedustusjärjestelmään osana paikallisen sopimisen toimintaa. Tavoitteenamme on edistää sellaista työelämää, jossa asiantuntija jaksaa paremmin ja pystyy järjestelemään muuttuvissa ja erilaisissa tilanteissa työnsä paremmin.

Rahasta ei vielä puhuttu. Perinteisesti, lähinnä toisen osapuolen vaatimuksesta, siitä puhutaan vasta, kun teksteihin liittyvät kysymykset on ratkaistu. Ostovoima on meille keskeinen teema, mutta tosissaan sen kimppuun päästään vasta myöhemmin.